Bowiem gotowanie zabiera tak wiele składników odżywczych i witamin z jedzenia, nieuchronnie zaczynasz odżywiać swoje ciało tym, czego potrzebuje, jeżeli zaprzestajesz gotować jedzenie i zaczynasz spożywać żywność surową.
Konsumowanie surowego jedzenia przyspiesza metabolizm. Trawienie surowej żywności zabiera trochę więcej energii, ale ze względu na korzyści warto wybrać chociaż częściowo surową dietę.
Witamina A pełni sporo funkcji w organizmie, między innymi zdrowych oczu, wspomaganie wzrostu komórek, a również wspieranie układu odpornościowego. Witamina A jest nie tylko absorbowana bezpośrednio, ale jest także produkowana przez organizm w wyniku przekształcenia beta-karotenu.
Witamina D jest jedyną witaminą, która nie jest zdobywana ze spożywanych pokarmów. Witamina D jest pozyskiwana przez skórę wystawioną na światło słoneczne. Także niektóre produkty spożywcze zawierają witaminę D. Można też witaminę D uzupełniać przez suplementowanie.
Dużo ludzi nie stosuje wystarczająco zbilansowanej diety, żeby zapewnić wszystkie niezbędne witaminy, co doprowadziło do boomu branży środków wielowitaminowych. Specyfiki wielowitaminowe są dostępne w wielu rozmaitych postaciach, w tym tabletek, kapsułek żelowych, a nawet płynów. Niewątpliwie oczywistą korzyścią wypływającą z przyjmowania tego typu specyfików jest komfort. O ileż łatwiej jest przyjąć jedną dawkę takiego preparatu, który zawiera wszystkie konieczne witaminy, w porównaniu z przyjmowaniem wielu różnych preparatów.